Felip VIè i Girona: crònica d’un despropòsit

Ja hi hem tornat a ser. Felip VIè ja ha passat les seves típiques 12 hores estivals a la ciutat de Girona. Ho ha fet quasi d’amagat. Recollit en un aeroport pres per cossos de seguretat espanyols i catalans, ha recorregut en cotxe oficial i escortat els 10 quilòmetres que el separaven de la ciutat. A cada trencant un oficial de policia. Dispendi públic que assumim per tots perquè aquestes deuen ser les prioritats. Hores abans la Devesa ja ha estat conquerida per agents de tot tipus. Desaparquen cotxes i privatitzen tot un sector de la ciutat perquè sa Majestat (aquest és més moc que mag) no tingui cap conflicte. Només faltaria que tingués un mínim contacte amb la realitat i es trobés una persona que li digués quatre coses ben dites.

La visita consta sempre de vassallatge al cub i espais reservats. L’hotel a tocar de l’Auditori. Un restaurant i uns carrers preparats per l’ocasió i bones cares encara que vagin de ventre. Una obra de teatre feta en terra republicana. Una comèdia que circula enmig d’una indiferència generalitzada i el vet als regidors que pensem diferent. Sí, VET. Prohibició de poder accedir a un recinte públic com l’Auditori, pagat majoritàriament amb diners municipals. El motiu? Ser desafectes. Republicans, independentistes i socialistes. Com fa 40 anys amb el tutor del seu pare. O com en fa 90 amb el seu besavi. A dos quarts de sis som allà com un clau. Volem donar en mà una carta demanant al Rei que no torni mai més a la ciutat. Ho fem en nom dels votants de la CUP-Crida Per Girona però també de la majoria de gironins i gironines que ja fa temps que actuen com si els Borbons fossin un parell d’Estats enllà. Ens ho impedeixen. Hi tornem a les vuit per veure si han solucionat el teòric error de protocol. Tampoc. Fa dies que hem demanat via alcaldia i via gerència de la Fundació un parell d’invitacions. Si calgués, pagaríem 10 cèntims. Però se’ns han denegat. Bé, per ser més exactes, se’ns ha denegat una resposta. A l’escena del crim, se’ns diu que no altra vegada. Benvinguts al paradís de la suma que diu en Felip.

A dins, però, sí que hi tenim empresaris i capitalistes del postureig. Tots a punt per fer-se la fotografia. Ells, a qui la CUP-Crida Per Girona ha repassat en un cartell memorable, també vénen a passar l’estona sense que els importi el que passa més enllà d’aquelles quatre parets. Mentrestant, en Felip diu les seves tradicionals paraules en català. Les llàgrimes deuen caure a casa en Duran i Lleida. A fora, una bona colla de persones ens concentrem i xiulem. Ho fem per reivindicar la llibertat d’expressió que a alguns els molesta i per recordar als presents que Girona és i serà una ciutat republicana. Una punta de llança en la lluita per la igualtat, els drets socials i la independència que des de fa 300 anys pateix una dinastia amb el suport dels principals poders fàctics de la ciutat i la demarcació.

Per acabar, senyor Puigdemont farà alguna gestió al respecte que els regidors de la ciutat siguin vetats a actes que compten amb el suport del consistori? O tot es quedarà en mantenir les recepcions amb un discurs pujat de to però que és incapaç d’incloure una crítica estructural a la monarquia i a les elits polítiques i econòmiques del país: el nostre i el veí?


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s