Reverències borbòniques

Tot i tenir un dels sentiments republicans més consolidats de la Península, uns quants, poderosos, van decidir convertir Girona en la capital borbònica d’inici d’estiu. Cada any, en un exercici de pleitesia digne de l’edat medieval, els prohoms econòmics i els partits de l’establishment polític reben el rei espanyol (abans el Príncep) i li fan carantoines mentre ell reparteix beques. De genolls, somriures i aplaudiments. Tot plegat en nom de la Fundació Princesa de Girona, una noia de 9 anys que cobra més de 100.000 euros anuals pel sol fet de ser descendent de Felip V (si, el cinquè). És un espectacle de dos dies on alguns regidors hi tenim l’accés vetat pel sol fet de ser independentistes. Molt greu. Un enrenou mediàtic que col·lapsa la Devesa i l’entorn. Un dispendi públic per rebre a l’hereu de l’hereu del dictador, aquell que manté títols a famílies tan nostradament hereves del feixisme com els Primo de Rivera, els Franco o els Queipo de Llano.

De la monarquia en podríem parlar hores i hores. Dels seus negocis amb les dictadures de la Península Aràbiga, de la seva complicitat amb la corrupció o del seu funcionament anacrònic a ple segle XXI. Però és tant o més important veure qui l’ajuda a fer aquest rentat de cara a la gironina. D’una banda, grans patrons de les multinacionals espanyoles. Fernando Abril-Martorell, fill d’alt càrrec franquista i antivalencianista, president d’Indra, una de les empreses més importants del sector de la guerra, Borja Prado, president d’Endesa, multinacional causant de situacions de pobresa energètica a milers de llars catalanes, César Alierta, fill de l’alcalde franquista de Saragossa i president de Telefònica, empresa precaritzadorament coneguda o Juan Villar-Mir, fill del ministre franquista i vicepresident d’OHL, empresa forjada dins el règim, en són grans exemples. D’altra banda, la jugada també té el suport de prohoms gironins. Per destacar-ne tres: Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç, Arcadi Calzada, expresident de Caixa de Girona, el tabú de la província, i Josep Lagares, president de Metalquimia.

Ara bé, fins aquí tan sols podem constatar que les principals figures empresarials gironines i espanyoles, amb tots els seus particulars perfils, volen enfortir la monarquia a Girona. Qüestió de classe i de poder. Segurament, però, on trobem més contradiccions és en el suport explícit que l’actual alcalde i l’equip de govern donen a aquest espectacle monàrquic. En un context com el que tenim, a punt d’iniciar el millor destí que pot tenir cap poble, la llibertat, reverències com les del proper dijous tan sols serveixen per anar enrere. Ara és l’hora de la fermesa, dels valors republicans, de fer una nova política que trenqui amb els vells models caciquils i classistes que representa la figura de Felip VI. I per això desenes de persones ens concentrarem per fer una xiulada simbòlica i per protestar contra una institució antidemocràtica que se’ns imposa per tots els costats malgrat que mai l’hem poguda votar. Serà aquest dijous a les 19:30h a la Plaça Miquel de Palol i us hi esperem.

Girona és, des de fa anys, una punta de llança de la lluita republicana, de la reivindicació democràtica per decidir-ho tot. I és el moment d’exigir que l’alcalde i les institucions, que tenen el deure de representar aquestes majories socials, actuïn en conseqüència. La CUP-Crida Per Girona, com sempre, serà al carrer fent aquesta reivindicació que transportarem també al ple perquè la ciutat es comprometi amb els seus veïns i veïnes. Siguem valents, siusplau.

Felip, nanu, a Girona no ets benvingut. Aquí no et regalarem cap joc. Tampoc et farem cap reverència.

Ps: Vés a saber què em passa si publico aquest article altra vegada a partir de l’1 de juliol. Ara diuen que “opinar sobre la corona pot ser considerat delicte de terrorisme”


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s