Discurs del ple d’investidura

Aquí us deixo el discurs que, en nom de la CUP-Crida per Girona vaig fer ahir al ple d’investidura de l’Ajuntament de Girona:

Gironines, gironins, primer de tot i en nom de la candidatura de la CUP-Crida per Girona voldria agrair a les 5425 persones que ens han fet confiança i gràcies a les quals avui som 4 els regidors i regidores de la CUP-Crida per Girona en aquest Ple de l’Ajuntament de Girona. Són 5425 persones però podrien ser moltes més. En primer lloc, perquè, podent anar a votar, un 44% de les persones que formen el cens va decidir no fer-ho, fet que ens ha de preocupar. Però, també perquè la legislació vigent impedeix votar a un gran nombre de persones que viuen, treballen, paguen impostos i en definitiva es veuen afectades per les decisions que a partir d’avui prendrà aquest consistori, persones com el nostre company Ibrahima que, per no tenir nacionalitat espanyola, va ser exclòs de la nostra llista electoral. A totes elles, els demano disculpes per això i des d’aquí els animo a lluitar juntes per fer-ho possible.

També voldria aprofitar aquest context per agrair la tasca feta pels nostres companys de lluita en els darrers quatre anys. Com a regidors, l’Anna i en Jordi, però també als que han treballat a l’ombra ja que és també gràcies a totes i tots ells que avui som aquí i hi som amb més força que mai.

Són, deia, 5425 persones que van votar un programa de ruptura, ruptura amb el capitalisme, ruptura amb la monarquia, ruptura amb el patriarcat, ruptura amb els privilegis de classe i ruptura amb l’estat espanyol i la seva constitució. Una constitució que fa uns moments m’he vist obligada a prometre però que, evidentment i essent conseqüent amb el programa i la confiança que ens ha fet la gent no penso, no pensem, defensar. I no tant sols això sinó que ens hem compromès a treballar per la independència de Catalunya i pel dret a l’autodeterminació de tots els Països Catalans desobeint quan calgui la constitució o la seva aplicació injusta. A diferència d’altres ho farem amb convenciment i sense vacil·lacions perquè no tenim Durans ni Herreras que ens posin pals a les rodes. I ens hem compromès a fer-ho per garantir que el procés de construcció nacional es fa conjuntament amb un procés constituent des de baix que serveixi per debatre quin model de país es vol. Amb això, volem assegurar que el procés cap a la independència és també una oportunitat per qüestionar les estructures de poder i les desigualtats que a dia d’avui existeixen al nostre país i a la nostra ciutat. I tot això, ho farem també des d’aquest ple municipal perquè la nostra és una aposta municipalista, que entén que la reconstrucció dels Països Catalans i la seva transformació social s’ha de fer des del carrer i des dels ajuntaments que són les institucions més properes a les persones. Per tant, com deia, el que sí que prometo amb total convenciment és servir al poble que m’ha escollit perquè és l’únic dipositari de la sobirania.

 La ruptura exigeix una alternativa. La nostra alternativa per Girona la tenim clara i creiem que en aquest consistori som els únics que podem liderar-la, per això hem presentat i votat la nostra cap de llista com a Alcaldessa. Aquest model alternatiu l’hem explicat detalladament en el nostre programa i, si em permeteu, tot seguit us l’exposaré breument.

El nostre és un model de ciutat on la gent sigui l’autèntica protagonista tant de les polítiques municipals com de la presa de decisions. Volem una Girona dels barris amb polítiques descentralitzades que entenguin la diversitat com una font de riquesa i garanteixin la igualtat d’oportunitats. Una Girona amb visió d’àrea urbana que posi en valor el seu patrimoni cultural, natural i social i no es vengui a cost zero a cap rei o reina, sigui espanyol o de ficció.

D’entrada, som conscients que per fer front a la situació d’emergència social que pateix una bona part de la població gironina, calen mesures valentes. Per això ens posarem al costat de les PAH aturant desnonaments i donant suport a les ocupacions quan calgui. Treballarem, doncs, per garantir el dret a l’habitatge i tots els altres drets socials com l’educació o la salut que alguns es dediquen a retallar. Per això promourem una economia al servei de les persones, impulsant el petit comerç arrelat als barris i l’economia social i cooperativa i donant suport a iniciatives com la Xarxa d’Economia Social o el Pam a Pam i, en canvi, ens posicionarem en contra de qualsevol intent d’implantar noves grans superfícies comercials, no volem ni McDonald’s, ni Lidl’s, ni IKEA’s a Girona. Al mateix temps, entenem que l’Ajuntament és un important motor econòmic i per això ha de donar exemple en la defensa dels drets laborals i ha d’aplicar una contractació pública ètica i responsable des del punt de vista social i ambiental. L’Ajuntament de Girona no pot ser còmplice de l’explotació laboral com la que practica Movistar. Per això estem i estarem al costat dels treballadors i treballadores en vaga.

En aquest sentit, apostem també per la gestió municipal dels serveis públics, per això estem treballant en un pla de municipalitzacions i prioritzarem acordar la municipalització de serveis com el de l’aigua evitant fraus com els d’AGISSA, a qui no deixarem de petja.

Volem una Girona realment participativa i per això treballarem per enfortir les estructures de participació i per assegurar que les decisions que es prenen a l’Ajuntament tenen l’aval ciutadà a través dels consells temàtics, un consell de ciutat o la realització de consultes ciutadanes i audiències públiques. També insistirem en l’apropament dels plens als barris, fent sessions itinerants, permetent la participació ciutadana o facilitant-ne el seu seguiment amb la realització, per exemple, d’un butlletí informatiu amb els principals acords i temes dels plens.

Considerem imprescindible una Girona lliure de desigualtats per això promourem una ordenança municipal que blindi les polítiques d’igualtat de gènere i impulsarem un pla local contra la LGTBIfòbia. A més, treballarem per garantir a les persones amb diversitat funcional i a les persones afectades per una malaltia mental l’accés als drets socials i ciutadans en les mateixes condicions que tota la població. També defensarem l’elaboració d’un Pla Integral d’Immigració que inclogui mesures d’acollida i contra el racisme i la xenofòbia.

Volem viure en una Girona culturalment rica i diversa per això exigirem que l’àrea de cultura tingui una regidoria pròpia i treballarem per tirar endavant un Pla Estratègic de Cultura que promogui un model cultural accessible, descentralitzat, divers i de base popular. En aquest sentit, estem disposats a parlar de projectes com l’Ateneu o la Casa Pastors per assegurar que responguin a necessitats de la ciutadania i que s’hi tingui en compte la cultura popular i els creadors i creadores de la ciutat.

Volem una ciutat verda i amable, conscient del seu entorn privilegiat, i per això insistirem en temes com l’energia, la prevenció i la gestió dels residus, la mobilitat, l’aigua, la gestió del territori i la biodiversitat o la producció i el consum de proximitat. En aquest sentit estarem amatents a que es compleixin els objectius de l’Estratègia Catalana Residu 0, treballarem perquè s’apliqui el Pla de Mobilitat i es completi la xarxa de carril bici que ha de connectar-nos també amb Salt i Celrà. També farem les accions necessàries per impulsar l’anella verda renaturalitzant els rius Güell i Onyar i revitalitzant-los i proposant alternatives al turisme de masses centrat al Barri Vell com la creació d’un càmping municipal a Domeny que enterri les voluntats especuladores a la zona.

Ens comprometem, doncs, a fer una oposició crítica i contundent a un model de ciutat que ja s’ha plantejat com a continuista del model actual i en definitiva del dels darrers 30 anys. Però també a fer una oposició constructiva, treballant per construir des de l’ajuntament i també al carrer aquest model de ciutat alternatiu. En definitiva, per algun dia poder fer realitat una Girona dels barris i la gent, una Girona socialment justa, feminista, lliure de desigualtats, ambientalment responsable, radicalment democràtica, culturalment rica i compromesa amb la independència i la plena sobirania. I ens comprometem, també, a complir el codi ètic que hem signat per continuar demostrant que és possible una nova forma de fer política, realment transparent, ètica i participativa.

Tenim clar que això no podem ni volem fer-ho sols, tenim clar que si som la força de la gent és perquè al nostre entorn tenim centenars de persones, formiguetes anònimes, que també treballen dia rere dia per fer realitat aquest projecte. I també tenim clar que per avançar necessitem també la força dels moviments socials i les associacions amb qui compartim lluites i reivindicacions i que sabem que són el contrapoder necessari a qualsevol govern.

Per això vull acabar donant gràcies a tota aquesta gent i animar-los a seguir treballant. Gràcies doncs i visca la Terra.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Un pensament sobre “Discurs del ple d’investidura

 1. Comparteixo quasi tot el que defenseu a excepció de no voler més noves grans superfícies comercials. Entenc perfectament els vostres arguments i quasi els comparteixo però no es pot girar la cara a la pura realitat i al que vol la majoria de ciutadans, siguin de Girona o de la resta de la província.

  Si, per exemple, l’Ikea no es fa a Girona, altres municipis molt propers estan esperant amb candaletes poder-lo tenir ubicar al seu terme municipal. I la gent, si no hi pot anar a Girona, es desplaçarà per anar-hi. Quanta gent no es desplaça ara a Sabadell o a Badalona (em sembla que és Badalona), per anar-hi? Quanta gent encara no va a Barcelona a comprar a El Corte Inglés productes que l’Hipercor de Girona no li ofereix? En conec moltíssimes. A banda que, qui no compra avui per internet?

  No es pot girar la cara a la realitat, sinó que s’ha de lluitar per treure’n el màxim benefici i fer les coses el millor possible per a tothom.

  A vegades penso: quants impostos van a les arques de Salt gràcies a tenir l’Espai Gironès? Quanta gent no compra per internet gràcies a tenir marques de cadenes (Massimo Dutti, Cortefiel, Zara, Mango,etc.) a prop?

  També penso que les grans superfícies són un pol d’atracció perquè la gent entri a la ciutat i també compri als comerços del centre i aquí sí que els partits podeu fer molta feina, facilitant les coses al petit comerç i als clients potencials. Dono un exemple: quanta gent anant als centres comercials de la Plaça Catalunya i zona del portal de l’Àngel a Barcelona no acaba comprant a petits comerços i consumint a restaurants, llibreries, bars i espais culturals de la zona? Si no hi hagués el FNAC, El Corte Inglés, Habitat, etc. no hi hauria tanta gent de fora i de les rodalies anant a aquella zona.

  Defenso i de fet he proposat moltes vegades que a Girona tots els aparcamanents soterrats haurien d’oferir la primera hora de franc, com passa a Lloret de Mar i a altres llocs. Conec moltíssima gent de fora que cada vegada ve menys a Girona (fins i tot d’ubanitzacions) per les complicacions que té per aparcar. Jo compro bàsicament a Girona, però jo ho tinc tot a prop a peu.

  Recordem la visió que tenen a Platja d’Aro oferint molts aparcaments gratuïts a prop del centre i una gran oferta cultural de franc, amb concerts de jazz i altres que a més es fan en horaris molt europeus.

  Bones campanyes comercials, oferta cultural rica, facilitat d’aparcament… hem de ser estratègics i realistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s