L’Esquerra del Ter, motor del canvi

La perifèria gironina té matisos però sempre és vista i tractada com a tal. Invisibilitzada, mancada de recursos i poc escoltada. Germans Sàbat, Taialà, Fontajau, Domeny i Sant Ponç no en són cap excepció. L’àrea coneguda com a Esquerra del Ter és una de les zones de la ciutat que ha patit amb més força l’enèsima crisi del capitalisme que ens ha dut a la dualització evident de classes socials, portant la minoria més rica a ser més rica i la majoria més pobre a ser més pobre. Cronificació de la pobresa, desnonaments i situacions de desigualtat que han incrementat en els últims anys com bé explicava fa poc un estudi de Càritas. Però el Govern municipal sembla que prefereix no parlar-ne. Com si amagant-ho, aquesta fos una realitat que desapareixés. Potser ho fa del cap d’alguns regidors, però no pas d’aquells que han de conviure amb aquestes situacions de precarietat cada dia.

Un exemple evident de la conjuntura actual és l’atur juvenil. Més enllà de les estadístiques que ens ho recorden dia sí dia també, són centenars els joves d’aquests i altres barris a qui hem condemnat com a país i ciutat a no trobar un futur digne a les seves vides. Condemnats a una vida passiva, de carrer i sense esperances. No els oferim futur però ni tan sols els deixem parlar. Ni tan sols els escoltem. Fa uns dies vam anar a fer una passejada per Germans Sàbat amb gent compromesa i que se’l coneix de dalt a baix com la Montse Díaz i la Fina Espinosa. Respecte etern a la seva feina. Amb elles vam estar parlant amb molt de jovent. Estaven cansats de reclamar petites millores pel barri. Per la gent de la seva edat. Un espai de trobada, possibilitats de formació al barri, capacitat de decidir el que passa al seu voltant, legitimitat per actuar i empoderament per desenvolupar projectes. Però en els últims quatre anys tan sols s’han trobat la porta tancada de l’Ajuntament. I la pregunta sembla evident: si no els oferim cap alternativa davant la precarietat a la qual els hem condemnat ni tampoc deixem que siguin ells qui es construeixin les pròpies alternatives, com pretenem que res canviï cap a millor?

La resposta sembla igualment evident. Qüestió de prioritats. La política municipal també va d’això. Recursos limitats i un equilibri que el Govern el fa anar cap aquí i cap allà. I en aquest cas, sembla que l’Esquerra del Ter i el seu jovent no ha estat a l’ordre del dia de les carpetes que el senyor Puigdemont devia repassar a les estones lliures des del Parlament de Catalunya. Ara és el moment de capgirar la truita. Des de la CUP-Crida per Girona reivindiquem un programa pensat en situar les persones i els barris al centre del debat. I el jovent, la gent gran, les dones i les perifèries, que són qui més pateixen la crisi en una societat masculinitzada i en una ciutat aparador hipercentralitzada, com a motors de canvi.

Cal reforçar la xarxa d’atenció social arreu de la ciutat, garantint que els serveis i equipaments municipals com el Centre Jove de Salut Integral, el Servei Municipal d’Ocupació o l’Oficina Municipal d’Habitatge es facin presents arreu de la ciutat, i adaptin els seus recursos a les necessitats específiques de barris com els de l’Esquerra del Ter. Com també calen polítiques juvenils que impliquin realment el jovent dels diferents barris i tinguin en compte les seves demandes i necessitats.

Al final no es tracta de res de l’altre món. Simplement és qüestió de fer la política municipal amb sentit comú, amb vocació de servei públic, i comptant amb la opinió de la gent. Per això, tan sols procurar que el jovent s’apoderi i que els barris decideixin serà un avenç del nou model de ciutat que a partir del 24 de maig des de la CUP-Crida per Girona volem ajudar a desenvolupar. I ho farem. Perquè a Germans Sàbat tinguin no només el millor restaurant del món sinó també un model de participació i de formació i ocupació juvenil que siguin referents en el camí cap a la justícia social.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s