El sector Est

El que anomenem el sector est, inclou 5 barris i espais diferenciats a l’entrada est de Girona. A un costat del riu Onyar , hi trobem la Creueta , compartida amb el municipi de Quart. A la zona que pertany a Girona, hi ha els anomenats pisos Barceló, molt degradats, fins al punt que es troben apuntalats per diversos costats, i amb una forta problemàtica social. Un de tants temes pendents de ciutat que una té la sensació que se solucionarà el dia que hi passi alguna cosa greu. A tocar d’aquests pisos, en canvi, hi trobem el parc científic de la UdG, diversos edificis construïts en els darrers 11 anys encara amb l’impuls de la bombolla immobiliària (alguns dels quals es troben en zona inundable) i que sembla que donin l’esquena a la realitat social que els envolta. Tot plegat doncs, juntament amb la gasolinera, forma un conjunt singular pel contrast entre uns i altres edificis i per la deixadesa de l’entorn, sobretot de l’espai que queda entre la carretera i el riu. Un conjunt que tot i formar part de l’anomenat sector est en queda separat pel riu i per la mancança d’un pont digne i integrat al paisatge que connecti una i altra riba, una reclamació històrica del sector atesa sempre només parcialment amb la reparació de la petita passera que, segons el veïnat, van construir ells mateixos ja fa molts anys.

A l’altre costat de riu, hi trobem els barris de Vila-Roja, Mas Ramada, Font de la Pòlvora i el Grup Sant Daniel. Cadascun amb unes característiques diferents però amb problemàtiques conjuntes com l’afectació de la situació de crisi social o la distància que els separa del centre i, lligat a això, el sentiment d’exclusió de la pròpia ciutat. Sentiment lògic si tenim en compte l’aïllament històric d’aquests barris del nucli de la ciutat, molt lligat a un tema de mobilitat (el transport públic insuficient o la manca de carril bici que connecti, en són exemples) però també resultat d’una voluntat política d’allunyar determinats grups considerats “molestos” per una part de la ciutadania gironina.

L’Eusebio, de l’Associació de Veïns de Mas Ramada, ens va acompanyar a visitar el sector i vam poder conèixer de prop les diferents realitats que hi conviuen. La tranquil·litat de la zona de Mas Ramada i Vila-Roja, només trencada de tant en tant per algun cotxe que hi circulava molt ràpid i amb música a tot drap, contrastava amb la intensitat de la vida al carrer de Font de la Pòlvora. A Vila-Roja la tranquil·litat era potser fins i tot excessiva, l’escola cada vegada té menys mainada, els parcs i places poc utilitzats i de comerços ja quasi no n’hi queden, i la gent jove en va marxant. Celebraven, en canvi, que aviat tindrien una petita oficina d’una entitat bancària, llàstima que ho interpreten com un intent de l’entitat per evitar que la comunitat gitana del sector tingui presència a les seves oficines del centre. La tasca d’algunes persones des de les associacions de veïns, les diferents reparacions fetes a través dels pressupostos participats i la voluntat d’evitar una degradació progressiva dels espais dóna en general una sensació d’espais arreglats tot i que això conviu amb espais més descuidats com l’entorn del camp de futbol o la llera del riu en alguns trams.

Entre Mas Ramada i Font de la Pòlvora descobrim els pisos de lloguer social propietat d’ADIGSA, alguns ocupats, però sorprèn que encara n’hi hagi de buits tenint en compte la necessitat d’habitatge social de la ciutat. Els pisos es veuen agradables però l’entorn em fa pensar en el nyap del parc central, un cop fet el que necessitem descuidem la resta i oblidem la importància de l’espai públic. Als baixos, un local buit que l’associació de veïns reclama per fer-ne ús.

A Font de la Pòlvora la vida té lloc al carrer, molt propi de la comunitat gitana majoritària al barri. El barri s’ha anat fent vell i hi ha edificis i espais força degradats i alguns sobretot descuidats. Aquí, per exemple, les deixalles s’acumulen en llocs on no pertoca.

De sota el pavelló observem els pisos St. Daniel, pendents d’un ascensor que no acaba d’arribar i que potser ho farà massa tard per alguns dels seus habitants, majoritàriament persones grans que viuen soles o en matrimoni. Saludem una parella que baixa caminant a poc a poc i amb dificultat, van al metge i per fer-ho han de baixar un piló d’escales i tornar-ne a pujar unes quantes altres. També ho han de fer per agafar l’autobús, que els deixa a baix, tot i que fa anys que es demana que pugi fins a dalt.

Al sector est s’hi desenvolupen el Programa de Desenvolupament Comunitari Integrant Accions i el Pla Educatiu d’Entorn Sector Est, que a través del treball conjunt i en xarxa de diverses institucions i entitats, pretenen combatre la multidimensionalitat de l’exclusió social. Són programes amb molts anys d’experiència que cal anar replantejant i dotar de pressupostos suficients per tal que es puguin continuar mantenint les diferents accions que s’hi han desenvolupat amb èxit. De fet, actualment, s’està treballant en el Pla Integral del Sector Est que pretén aglutinar aquests i altres programes i accions al sector per coordinat tota l’acció que es fa per a la millora del barri. En aquest sentit, hi ha entitats i persones que porten molts anys treballant al sector i que han fet bona feina, cal valorar el seu coneixement i experiència i fer una aposta clara des de la transversalitat, la participació i el treball col·lectiu per millorar les condicions d’igualtat i convivència i les oportunitats de la seva població. En definitiva, així és el sector est, tres barris històrics amb problemàtiques compartides però cadascun amb la seva indiosincràcia i amb necessitats i demandes pròpies.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s