Bon Sant Jordi!

Sant Jordi és una bona síntesi de la Girona que volem la majoria de gent que fem aquesta ciutat. Vida al carrer, associacionisme, compromís cívic i social i una aposta per la literatura i la cultura. La ciutat viu, reivindicativa i alegre. Un dia d’expressions i poques limitacions. D’una ciutadania que es vol i es veu lliure. Que no té manies a dir que anhela la plena independència del nostre país. Que llegeix Miquel Pairolí, compra roses i rosers als agrupaments escoltes, esplais, entitats solidàries o col·lectius polítics (la CUP i l’esquerra independentista fa anys que no fallem a la cita). Que s’endú a casa lectures dels autors més internacionals, de les figures narratives del país, ja es diguin Rojals, Serés o Cabré, però també d’autors de la narrativa gironina. Des dels Fonalleras, Puigverd o Nadal a plomes menys mediatitzades com els Planas, Garcia i Cornellà o Sala. Benvinguda lectura. Benvinguda vida al carrer.

I és aquest el model de ciutat que proposem des de la CUP. Eminentment obert, amb una cultura viva i atractiva que s’escola per tots els carrers de la ciutat. Una cultura entesa no com una simple mercaderia sinó com una necessitat imprescindible per a tots i totes. Un bé comú i públic que ha de ser un pilar fonamental de la ciutat. I Girona presenta encara massa mancances en aquest àmbit. Mirem, per exemple, l’àmbit literari. Necessitem una actualització del Pla Municipal de Biblioteques, agilitzar el trasllat de la Biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura i crear nous punts de lectura en barris de la ciutat com són la Devesa, Montjuïc o el Sector Est. Així mateix, cal reforçar Festivals i iniciatives emergents com el MOT, un èxit dels últims dies, les Bibliopiscines o Biblioplaces i fer que les biblioteques traspassin els seus propis murs. “Nits blanques” i millorar els horaris de les biblioteques són propostes que han d’esdevenir realitat el més aviat possible tant bon punt comenci el nou mandat.

Però Sant Jordi, que per cert és una figura compartida a totes les ribes de la Mediterrània*, no és tan sols un exemple de posar la cultura al centre de la vida dels catalans i les catalanes. Sant Jordi és vida al carrer, és activació cívica i és espontaneïtat. I en això també ens hi sentim ben compromesos els cupaires. Perquè som mediterranis i ho reivindiquem. Els carrers com a espai públic són per viure’ls, perquè les associacions i col·lectius s’hi puguin expressar i l’art, la música i la literatura hi flueixin com els rius que ja creuen Girona. Són el patrimoni del present i l’herència del futur. Un puntal d’una ciutat del segle XXI. Per això no entenem que avui encara hi hagi tantes limitacions i controls per part de l’Ajuntament. Ni tampoc que se’ns hagi imposat una ordenança del civisme que prohibeix accions comunitàries al carrer. Volem una ciutat viva, diversa i creativa. I farem que el 24 de maig aquesta sigui l’opció majoritària a les urnes. Bon Sant Jordi.

* Un homenatge sincer a totes les víctimes de les desigualtats que moren intentar creuar un mar que hauria de ser de solidaritat.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s