El Pont Major: molt més que una zona de pas

Que el primer (es)crit per Girona sobre barris sigui per reivindicar la perifèria, i més concretament el Pont Major, és una declaració d’intencions de com entenem la política des de la CUP-Crida per Girona. Per nosaltres, els barris i les persones que els fem i els modelem hem de ser els autèntics protagonistes de les decisions locals. I el Pont Major no n’ha de ser una excepció.

Des del seu barri històric, que s’hauria de difondre molt més, als pisos del Grup Pont Major, amb obres pendents per adequar-ne els carrers, fins a la “zona dels Pisos Verds”. Una realitat diversa amb una problemàtica comuna, el trànsit i la velocitat dels cotxes que des de la inauguració del pont nou (de l’Aurora, a proposta dels veïns) s’ha vist agreujada. Els cotxes corren de valent mentre la bicicleta no té espai per transitar amb seguretat i l’autobús públic mai se sap a quina hora passa. Una mobilitat desastrosa que converteix el Pont Major en una simple zona de pas, de transició. Com si les més de 2000 persones que hi viuen no fossin també gironins i gironines i no tinguessin dret a no viure en un circuit de Montmeló permanent. Passen els anys i malauradament encara tenim barris de primera i de segona. I en aquest últim mandat un té la sensació que la diferència tan sols ha fet que incrementar. Mala peça al teler.

Per això el Pont Major també ha de ser al centre del debat. Un barri amb molts habitatges buits (i tanta gent sense casa) i edificis municipals que cauen a trossos com és el cas del que es troba just davant del Centre Cívic. Al Pont, els bancs també hi han deixat petjada als últims anys amb la bombolla immobiliària. Petits escàndols silenciats. Desgràcies quotidianes. Com les voreres de darrere la històrica fàbrica de destil·lats que ja fa anys que resten per fer sense que semblin una prioritat per ningú. Ai, si fossin a prop de la Girona de la postal que ràpid les farien.

Però com en d’altres llocs, al Pont Major és el propi veïnat qui sí que posa el barri al centre de l’acció comunitària dia rere dia. I per això ens agrada reivindicar el barri i, per exemple, la feina extraordinària dels seus centres educatius. Menció especial per l’escola Carme Auguet amb un projecte innovador i una aposta pel servei públic que hauria de ser a dalt de tot de l’ordre del dia d’una ciutat que es pretén educadora. I l’associacionisme, el centre cívic, i la quantitat d’accions anònimes que ajuden a fer barri malgrat que des de la Plaça del Vi massa sovint es vulgui que el Pont Major sigui simplement una zona de pas. Ho revertirem. Com sempre, amb la força de la gent.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s